המטבח הקפריסאי- מה אוכלים בקפריסין ? טיפים והמלצות

ההשפעה על האוכל הקפריסאי בהחלט נובעת ממזרח התיכון  ולכן המטבח הקפריסאי לא יהיה זר לכם לחלוטין, תמצאו הרבה סוגים של תבשילים שאתם מכירים מהבית, בקפריסין עושים שימוש בחומרי גלם מוכרים בתזונה הים היכונית, כמו שמן הזית . יש גם השפעה ניכרת מהמטבח הטורקי, אבל הדמיון העיקרי הוא מהמטבח היווני .

במאמר זה ניקח אתכם אל הגסטרונומיה של קפריסין ועל ידי גירוי בלוטות הטעם שלכם, אנחנו בטוחים  שזה יעשה לכם חשק להגיע לביקור ולאכול את המנות מעוררות התיאבון אל מול נופי קפריסין המדהימים לא פחות מהמטבח המקומי שלהם.

גבינת חלומי

גבינת חלומי  היא הגבינה הפופולרית ביותר בקפריסין, , הגבינה עם המליחות המעודנת היא בגדר מוצר חובה בכל בעת, במלונות תראו אותה מככבת בארוחות הבוקר, היא משתלבת מצויין כשהיא צלויה מעט כתוספת לסלט רענן או כשהיא מוכנסת למאפה בורקס קריספי, לפשטידה או קיש, מכינים איתם קציצות ירק וגם סתם על לחם טרי מעל חמאה. הקפריסאים מוסיפים אותה אפילו למנות כמו צלי טלה .

הגבינה מיוצרת על ידי שילוב של תערובת חלב עיזים וכבשים,הגבינה המותכת ניתנת לטגן או לצלייה קלה בתנור, כמובן שהיא פופולרית מאוד כמאכל קיץ לצד אבטיח קר פרוס ביום חם.

קופפיה Koupepia (עלי גפן ממולאים) וגמיסטה gemista

אחד המאכלים היווניים והקפריסאים המוכרים ביותר הם הממולאים ובפרט עלי גפן ממולאים, שהפך כמעט למאכל הלאומי המזוהה והמובהק ביותר. זוהי כמובן מנה המוכרת היטב לחיך הישראלי, הקפריסאים משתמשים בבשר טחון, אורז, בצל, עגבניות ותערובת עשבי תיבול כדי להכין את הקופפיה. הם מכינים את המילוי ואז עוטפים את המילוי בזהירות בעלי גפן טריים, מלאכת הגלגול עדינה ודורשת מיומנות. מנה זו, פופולרית ברחבי יוון, טורקיה והמזרח תיכון. קופפיה מיוצרות בדרך כלל במנות גדולות וניתן להקפיא אותן כדי ליהנות ממנה במועד מאוחר יותר – המנה נמצאת בתפריט של כל סבתא קפריסאית. 

מלית הירקות, המכונה ג'מיסטה , היא מנה קפריסאית מסורתית ארוכת שנים בה מבשלים פלפלים, עגבניות, בצל, קישואים ופרחי קישואים וממלאים אותם בתערובת בשר ואורז או כל אחד מהם בנפרד.

אחרי שמבשלים את הירקות אפשר להזליף עליהם שמן זית ולהכניס אותם מעט לתנור לקבלת קריספיות וזה ללא ספק מעדן.

Souvlakia and sheftalia

עוד מנה שלקוחה מהמטבח היווני עם שינויים שעשו הקפריסאים, הסופלאקי בסגנון קפריסאי מורכב מנתחים קטנים של בשר צלוי על שיפוד,  פיתה וכמות גדולה של סלט טרי חתוך דק, בדומה לסלט הירקות הערבי, מוגש גם לצד בצל חי שנותן חריפות למנה. זו ארוחה פופולרית מאוד, שמקומיים רבים אוכלים בתוך פיתה  כמזון מהיר לצד צ'יפס ושאר מטוגנים . לחם הפיתה הוא דק וגדול יותר מהגרסה היוונית, 

הבשר הוא בדרך כלל חזיר או עוף ויכול להיות מלווה בשפטליה . אלו נקניקיות פיקנטיות מתובלות עם עשבי תיבול, בשר חזיר טחון או טלה שצולים על הגריל. לחלופין, יש גם אפשרויות צמחוניות , עם פטריות וגבינת חלומי.

סובלה

מנת סובלה, כוללת נתחי בשר גדולים בבישול איטי ששמים על שיפוד גדול מעל מנגל פחמים, הנקרא ביוונית foukou . הבשר הוא צוואר וכתף של חזיר, כבש או עוף. זוהי מנה פופולרית ביותר בקפריסין, ארוחות משפחתיות רבות כוללות  אכילת סובלה , זאת מנה מושקעת שכן הבשר מתבשל בבישול איטי. זוהי ארוחה פופולרית שאוכלים ביום ראשון של חג הפסחא כדי לחגוג את סיום הצום ויכולה להיות מלווה במגוון מנות אחרות, בדרך כלל תפוחי אדמה וסלטים.

Kolokouthkia me ta afka (קישואים עם ביצים)

המנה הזו מגיעה לעתים  כתוספת לצד ארוחה בשרית והיא מורכבת מקישואים מטוגנים עם ביצים מקושקשות . היא נחשבת למנה בסיסית שיש תמיד על השולחן לצד הבשר והאורז  והיא מלווה את הארוחה העיקרית ומוגשת לצד סלטים רבים אחרים. פשוט מאוד להכין אותה, הקישואים עוברים טיגון קל בשמן זית עם מליחות קלה, מקשקשים ביצים ומוסיפים מעל הקישואים וזהו מעדן במטבח הקפריסאי, המנה מוגשת גם לצד יוגורט רענן שמוסיף טעם בכל ביס.

Makaronia tou fournou

הגרסה הקפריסאית, למנה היוונית pasitsio , מנה של פסטה בצורת צינורות גדולים, אליה מוסיפים רוטב בשמל ובשר חזיר טחון וגם עגבניות , לאחר מכן הקפריסאים מוסיפים את הטאץ שלהם  ומוסיפים מעל גבינת חלומי ונענע יבשה . את הכל מכניסים  בתבנית תנור גדולה ואחרי חצי שעה עד 45 דקות יש לכם מנה עיקרית מדהימה . המעדן הקפריסאי הזה מוגש בדרך כלל עם תוספת של סלטים.

טטאבס Ttavas

טטאבס פירושו "סיר חרס", הכלי משמש לבישולי קדרה . זוהי מנה מסורתית שמבשלים בתוך כלי חרס, המוצרים העיקריים לצורך הכנת המנה הם, נתחי טלה, אורז, ירקות ותפוחי אדמה המבושלים יחד בסיר, אליהם מוסיפים כמון שנותן למנה את הטעם שלה. ניתן לייחס את מקורו לכפר לפקרה , מקום שמחזיק במורשת תרבותית רבה בשל מפעל התחרה שלו . כלי החרס החשוף סופח ואוגר חום ומפזר אותו בחלל הכלי. אדי הבצק כלואים בתוכו מסייעים לתפיחה טובה יותר ויוצרים קרום פריך.

קלפטיקו Kleftiko

קלפטיקו  מלשון המילה קלפטומן וגנב, היסטורית אנשים היו גונבים בשר וקוברים אותו כדי לא להסגיר את הגנבים.   היום הבשר מבושל בתנורים עגולים ולבנים מסורתיים במשך שעות רבות עד שהוא נימוח ורך, מוסיפים לבשר הטלה העסיסי והשומני עלי דפנה, אורגנו ויין אדום. המנה מלווה בתפוחי אדמה רכים בתנור או חיטה מבושלת ברוטב עם בצל ועגבניות. הקפריסאים אוכלים את התבשיל בתוספת יוגורט .

סטיפדו Stifado

מנה בשרית דשנה , היא מנה מאוד פופולרית של בשר עם בצל וספוג ביין אדום. בדרך כלל מבשלים בשר בקר עם מקלות קינמון וציפורן ובצל מטוגן שמעניקים לו מעט מתיקות . מאמינים שהוונציאנים הביאו את המתכון והקפריסאים הוסיפו עגבניות במאה ה-16 כשהעגבניות הגיעו לאירופה. סטיפדו מבושל מספר שעות בבישול איטי עד שהבשר נימוח וספוג היטב ביין ומוגש עם אורז ולצד תפוחי אדמה .

קולוקסי (טארו) Kolokasi (taro)

מוצאו של הירק הוא מדרום מזרח אסיה ומלזיה, ירק זה גדל בקפריסין כזן Colocasia Esculanta . אכילת קולוקאסי בצורתו הגולמית עלולה להיות רעילה ולכן מבשלים אותו היטב, זהו מאכל פופולרי מאוד ברחבי האי, במיוחד במהלך החורף ,  חותכים את הירק לקוביות קטנות, הירק מבושל ברוטב עגבניות עם בצל, עשבי תיבול ועוף או בשר חזיר.

לוביה Louvi

מנה זאת הינה בסיסית בכל מטבח קפריסאי, המנה הפשוטה והבריאה הזו מורכבת בעיקר משעועית שחורה, ומוגשת עם קישואים מבושלים או מנגולד, מבשלים אותם עם שמן, מלח ולימון. השעועית דלה בשומן עשירה בחלבון בריא. השעועית המבושלת מוגשת לצד דגים או בשר  ולצד סלטים, בהרבה משקי בית מכינים שעועית בימי שני ושלישי,מנהג תרבותי  שהתגבש במשך דורות.

הקפריסאים מכינים את השעועית גם כמנת סלט קר לצד מלפפונים ועגבניות, חסה וזיתים ואפשר להוסיף מעל גבינת חלומי.

קובס Koubes

את הקובה ממש לא צריך להסביר לישראלי, הקליפה החיצונית עשויה בורגול והמעטפת עוטפת מילוי של בשר טחון  עם תבלינים מזרח תיכוניים. הביסים הטעימים האלה מוגשים עם חתיכות לימון, ניתן לרכוש קובה  בכל רחבי האי, הקובה היא מנה פופלרית במסעדות וחביבה על המקומיים והתיירים.

Trachanas

המרק הסמיך הזה היא מנה שצמחונים יכולים ליהנות ממנה , המרק הזה משביע מאוד בזכות  החיטה  והסוד הוא שמוסיפים אפילוחלב עיזים חמוץ, זוהי ארוחת החורף המושלמת. מקובל להוסיף למרק חתיכות גבינת  חלומי לאחר צלייתה של הגבינה מה שמרכך את הגבינה והופך אותה לעיסתית עוד יותר. 

Loukoumades ,okmades

Loukoumades הם כדורי בצק מטוגנים בטיגון עמוק , משרים אותם בדבש ואז מצפים אותם בנדיבות באגוזים מרוסקים, שומשום, קינמון. כדורי הבצק האלה דומים מעט לסופגניות, רק שהן מצופות  דבש ולא עם ריבה, פינוקים מתוקים אלה הם בעלי מרקם קליל וספוגי ועדיף ליהנות מהם כשהם חמים וטריים  , כשתתארחו בבתי מלון ותאכלו בבתי קפה ומסעדות , תראו שהן מוגשות כקינוח בתום הארוחה לצד קפה או תה שלאחר הארוחה , הן זמינות  בבתי קפה ומאפיות  ברחבי האי, הקינוח כל כך טעים שעורר מחלוקת גדולה באשר למקורו – יוון, טורקיה ומצרים טוענות כולן בתוקף שזוהי מנה מקורית שלהן. בישראל המנה מוכרת במטבח הערבי.

Glyko tou koutaliou

glyko tou koutalou , הוא עוד קינוח מתוק המוגש בתום ארוחות צהריים דשנות, התרגום המילולי הוא "ממתקי כפית" בשל העובדה שהם בגודל של כפית. ממתקים אלה עשויים מכל מיני פירות, ירקות בשילוב אגוזים, שמבושלים ולאחר מכן מסוכרים, ליצירת הסירופ הייחודי שהם מתמזגים בו. המקומיים אוהבים את הממתקים העשויים מזני האגוז, האבטיח והדובדבנים, הקפריסאים מסיימים ארוחה  עם ממתק וקפה קפריסאי .

חשוב לדעת על אוכל מקומי מסורתי בקפריסין

רוב המלונות יציעו את "ארוחת הבוקר הקונטיננטלית" קרואסונים, לחם , בתוספת ביצים, גבינות ובשרים קרים, לצד סלטים, יוגורט, טונה, תבשיל שעועית ופירות.

מלבד ימי ראשון, הקפריסאים מעדיפים לאכול את הארוחה העיקרית בערב, כאשר קריר יותר. ובגלל הנוהג של סייסטה, מנוחת הצהריים, הם נוטים לאכול מאוחר : מסעדות רק לעתים נדירות נפתחות לפני 19:00, ורוב הלקוחות יגיעו החל מ 20:00 ואילך. מסעדות יכולות להיות עמוסות מאוד בעונת השיא, במיוחד בסופי שבוע, אז כדאי להזמין מקום.

המחירים משתנים, אבל אפשר ליהנות מארוחה לזוג   ב- 60  אירו המורכבת משלוש מנות עם בקבוק  יין.

 המסעדות  הפופולריות ביותר הן הטברנות המסורתיות (עדיין האופציה היחידה באזורים כפריים רבים), לאלה הצטרפו שלל מסעדות המציעות מטבחים מכל העולם: מסעדות איטלקיות, צרפתיות, סיניות, הודיות, יפניות, תאילנדיות, לבנוניות, מקסיקניות, רוסיות ,מזון מהיר ו"מטבח בינלאומי" תמצאו רשתות מזון מהיר כמו פיצה האט, מקדונלד'ס ו-KFC, גודי'ס. המסעדות הקפריסאיות נמצאות בדרך כלל בבעלות מקומית.

לקפריסין יש היסטוריה ארוכה של ייצור יין, הודות לתקופתה תחת שלטון לוסינן (במקור הצלבני הצרפתי). עיקר היין שלה מיוצר במחוזות למסוס ופאפוס על ידי ארבעה יקבים גדולים (ETKO, KEO, LOEL ו-SODAP). ללא ספק הזן המפורסם ביותר הוא יין Commandaria, יש מגוון של יינות אדומים, לבנים ורוזה, החל מיבש מאוד ועד מתוק מאוד, ברוב היקבים יש טעימות, תוכלו לצאת לסיור וללמוד על יין קפריסאי במוזיאון היין של קפריסין .

 

למי שמחפש משהו קצת יותר חזק, האוזו המפורסם בטעם אניס , המיוצר על ידי זיקוק מיץ ענבים, הוא פופולרי,  שותים שוט עם קרח, או עם מים , עוד משקה חזק הוא  זיוניה , מזוקקת מקליפות ענבים ויינות מקומיים (, קפריסין ידועה גם בברנדי שלה.

לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בקפריסין מתחילה כאן